Безкоштовна доставка в точки видачі!

Дрібний шрифт: засіб для миття посуду

Дрібний шрифт: засіб для миття посуду
Завантаження... 176 переглядів 3 хвилин читання
Дрібний шрифт: засіб для миття посуду

Не залишити й сліду від жиру, не пересушити руки, не зіпсувати посуд… І ще багато-багато інших вимог ми ставимо перед засобами для миття посуду.

Але як обрати потрібний, якщо всі виробники обіцяють “бездоганний” результат? Все просто — варто лише подивитись на склад засобу. І як його розшифрувати ми розповідаємо прямо зараз.

 

Яким має бути якісний мийний засіб?

  1. Він повинен добре пінитися. Від цього параметру залежить економічність його витрати.
  2. Не викликати алергію та бути максимально безпечним для здоров’я. Класно, якщо в його складі є речовини, що знімають подразнення та пом’якшують шкіру рук (силікон, гліцерин чи алое вера).
  3. Мати безпечне пакування. Таке, що дитина не зможе відкрити, розлити чи спробувати на смак його вміст.

 

Що входить до складу мийного засобу?

Основними складниками засобу для миття посуду є поверхнево-активні речовини (вони ж всім відомі ПАВ). Завдяки їм досягається мийний ефект. Вони можуть бути біорозкладними й достатньо безпечними та не дуже безпечними амфолітними, катіонними та аніонними.

Чим більший відсоток ПАВ у складі засобу — тим краще він виконує свою основну функцію. Та водночас, чим більший цей відсоток, тим менш безпечним є засіб. Безпечною вважається концентрація ПАВ в межах 5%.

 

Додатковими компонентами є все те, що підтримує потрібну консистенцію засобу, додає приємного аромату і кольору тощо.

 

Гліцерин — речовина без кольору, в’язкої консистенції, що здатна розчинятися у воді. Як нам добре відомо, він пом’якшує руки, утворюючи захисну плівку на шкірному покриві та запобігає випаровуванню води. Саме для цього його і додають у засоби для миття посуду.

 

Рослинні екстракти можуть бути додані до складу для пом’якшення шкіри рук, легкої ароматизації та дезінфекції. Часто використовуються екстракти аптечної ромашки та інших лікарських рослин.

 

Кам’яна сіль часто вводиться до складу гелів у ролі загущувача. Цей компонент надає гелю необхідну консистенцію, аби ним було зручно користуватися, а витрати були економнішими.

Консерванти. Через те, що засоби для миття посуду мають достатньо великий термін зберігання, необхідно вводити до складу додаткові компоненти, що запобігатимуть його псуванню. Також вони не дають розвиватися патогенним мікроорганізмам.

 

Воду додають аби розчинити всі компоненти, що містить засіб. Зазвичай, вона становить третину об’єму.

 

Барвники використовуються для надання гелю більш привабливого зовнішнього вигляду та маскування не завжди привабливого початкового відтінку. В екозасобах їх може не бути зовсім, або ж використовуються безпечні харчові компоненти.

 

Ензими вводяться для якіснішого виведення різних забруднень. Конкретні ензими діють на певні види плям.

 

Ароматизатори додають засобу приємного аромату і вводяться у склад майже всіх засобів для миття посуду. Виняток можуть складати екозасоби та продукти для миття дитячого посуду.

 

Через те, що засоби для миття посуду часто мають лужне середовище, потрібно відрегулювати їх рівень рН. Для цього використовується лимонна кислота.

 

Часто у мийні засоби додають речовини, що пом’якшують воду та запобігають відкладенню солей. Такими компонентами можуть бути будь-які комплексоутворювачі: полікарбоксілати, цеоліти та інші складні слова. Деякі з них також слугують для якіснішого видалення забруднень.

 

Антибактеріальні речовини запобігають розвитку мікроорганізмів та підвищують гігієнічність миття посуду.

 

Для зниження жорсткості води у мийні засоби часто додають фосфати. Проте рекомендовано обирати засоби без їх вмісту, адже вони підвищують токсичність ПАВ. Крім того, ці речовини є ще й шкідливими для організму через свою здатність проникати через шкіру.

 

Чи існують безпечні засоби для миття посуду?

Так, існують. Такими можна вважати ті засоби, що складаються з ПАВ рослинного походження у дозволеній концентрації, без агресивних хімікатів та синтетичних барвників та ароматів.

 

Проте у таких засобів є свої особливості:

  • вони не так добре піняться;
  • мають білуватий, жовтуватий чи сіруватий відтінок, адже не містять барвників;
  • мають не такий приємний аромат;

можуть не впоратися із застарілими чи складними забрудненнями через м’який склад.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована