Безкоштовна доставка в точки видачі!

#DailyRoutine: як визначити, скільки годин сну потрібно саме тобі

#DailyRoutine: як визначити, скільки годин сну потрібно саме тобі
Завантаження... 233 перегляди 4 хвилин читання
#DailyRoutine: як визначити, скільки годин сну потрібно саме тобі

Сон є важливою складовою здорового способу життя, проте ідеальна кількість годин сну для кожної людини – річ дуже індивідуальна. Комусь для повного відновлення достатньо шість годин, тоді як іншим потрібно від восьми до десяти годин щодня. 

Як визначити, скільки саме годин сну потрібно тобі? Відповісти на це питання складно, але існують ряд досліджень та способів, які допоможуть зрозуміти власні потреби у сні.

 

Скільки рекомендує спати Національний фонд сну

Національний фонд сну – окрема американська організація, яка досліджує і розробляє рекомендації щодо здорового сну для різних вікових груп. Вони зосереджують увагу на тому, що достатній сон є основним фактором, який забезпечує гарне самопочуття та загальний стан здоров'я.  

Дорослі (18-64 роки)

Національний фонд сну радить дорослим у віці від 18 до 64 років спати протягом 7-9 годин кожної ночі. Це є оптимальною кількістю сну для більшості людей у цій віковій категорії. Недостатній сон у дорослих може призвести до проблем з концентрацією, погіршенням настрою та зниженням імунітету.

Люди похилого віку (65+ років)

Для людей похилого віку рекомендації зазначають, що 7-8 годин сну на ніч може бути достатнім. Хоча може здатися, що з віком потреба в сні зменшується, але якість сну залишається такою ж важливою для підтримки фізичного та психічного здоров'я.

Підлітки (14-17 років)

У підлітковому віці, від 14 до 17 років, відбуваються інтенсивні процеси росту та розвитку організму, тому їм рекомендується спати протягом 8-10 годин щоночі. Це допомагає підтримувати оптимальний розвиток та забезпечує енергію для щоденних рутин.

Діти (6-13 років)

Для дітей у віці від 6 до 13 років рекомендується спати 9-11 годин. Дитячий організм розвивається та зростає, тому важливо, щоб вони отримували достатній відпочинок для забезпечення здоров'я та нормального росту.

Дошкільнята (3-5 років)

Для дітей дошкільного віку у віці від 3 до 5 років рекомендації вказують на необхідність 10-13 годин сну на ніч. Сон у цьому віці відіграє ключову роль у фізичному, психологічному та когнітивному розвитку.

 

Що таке якість сну?

Окрім тривалості сну, ще дуже важлива його якість. Сюди належить глибина сну, кількість пробуджень протягом ночі, сонливість вдень, наявність чи відсутність сновидінь. 

Глибина сну вказує на те, наскільки ефективно ми відпочиваємо під час сну. Якщо сон поверхневий і з частими пробудженнями, ми можемо прокидатися з відчуттям втоми та поганим настроєм. Глибокий сон допомагає відновити фізичні сили та психічні ресурси.

Часті пробудження вночі можуть порушувати природний ритм сну і погіршувати якість відпочинку. Спокійний безперервний сон допомагає організму відновитися та отримати енергію на наступний день.

Одним з показників поганої якості сну є відчуття сонливості й втоми протягом дня. Якщо ти постійно відчуваєш потребу в додатковому сні або відсутність енергії протягом дня, це може бути ознакою недостатнього або низькоякісного сну.

Регулярний ритм сну допомагає підтримувати стабільність нашого добового ритму і регулює наш біологічний годинник. Тому важливо знати, яку кількість годин тобі потрібно спати та потурбуватись про регулярність такого сну.

 

Як визначити оптимальну кількість сну?

Оптимальна кількість годин сну може змінюватися залежно від різних факторів у твоєму житті, наприклад, віку чи ритму. Важливо навчитися слухати своє тіло і забезпечувати йому достатній відпочинок.

Чуй своє тіло

Одним з ключових сигналів того, що тобі потрібно більше сну, є погане фізичне і психічне самопочуття протягом дня. Якщо ти постійно відчуваєш втомленість, роздратованість, в тебе відсутня енергія – це може бути ознакою того, що ти спиш мало або забагато.

Експериментуйте з кількістю годин

Спробуй змінити свій розклад сну, збільшуючи або зменшуючи кількість годин сну на годину або дві й спостерігай, як твоє тіло реагує. За кілька тижнів ти знайдеш оптимальну кількість годин сну для себе.

Якість сну

Не лише кількість годин сну важлива, але і його якість. Якщо ти постійно прокидаєшся з відчуттям втоми, або часто сняться сни, можливо, тобі не вдається отримати достатньо якісний відпочинок.

Додаткові фактори

Часто на сон можуть впливати фактори на які ми не можемо повпливати. Це стреси та хвороби. Вони впливають на якість нашого сну, а відповідно змінюється і його тривалість. Так під час хвороби твій організм потребуватиме більшої кількості сну, а стреси можуть негативно вплинути на якість.

 

Як налагодити здоровий сон?

Сон впливає на якість нашого життя, самопочуття, можливість самореалізуватись та бути активним протягом всього дня. Рекомендуємо почати дбати про свій сон вже зараз. Ось кілька корисних порад.

Потурбуйся про регулярність

Лягай спати та прокидайся в один той же час, включно з вихідними. Регулярний розклад сну допомагає налагодити твій внутрішній біологічний годинник і покращити якість відпочинку.

Затишне середовище

Комфортна температура, низький колірний тон освітлення та тиша – те, що допоможе покращити якість сну та пришвидшить процес засинання.

Відсутність кофеїну та алкоголю

Уникай вживання кофеїну та алкоголю принаймні за кілька годин до сну. Ці речовини перешкоджають засинанню та порушують якість сну.

Ритуал перед сном

Створи свій власний ритуал перед сном, що допоможе розслабитися та підготувати тіло до відпочинку. Це може бути чашка теплого чаю, ванна, читання книги, медитація тощо.

Уникайте розумових навантажень перед сном

Відкладай розумову роботу та перегляд новин на завтра. Вони стимулюють роботу твого мозку та не дають швидко заснути.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована