Безкоштовна доставка в точки видачі!

Що їсти зимою: 5 корисних продуктів

Що їсти зимою: 5 корисних продуктів
Завантаження... 142 перегляди 5 хвилини читання
Що їсти зимою: 5 корисних продуктів

Головні проблеми взимку — авітаміноз та накопичення надлишкового жиру в організмі. У нас слабшає імунітет, погіршується стан шкіри, з’являється втома, погіршується сон та настрій.

 

Ми підготували перелік вітамінів, які не лише забезпечать прекрасне самопочуття, а й потурбуються про вашу красу. А ще їх дуже легко запам’ятати. Це перші 5 літер англійського алфавіту: A, B, C, D, E та PP.

 

  • А — підтримає здоровий стан шкіри, волосся, слизових та органів дихання
  • B — зміцнить нервову систему та покращить якість сну
  • C — захистить від зимових недугів
  • D — покращить настрій, допоможе зняти втому та покращить якість сну
  • E — зміцнить імунітет, сповільнить старіння та допоможе позбавитись від зайвої ваги
  • PP — покращить травлення, сон і допоможе впоратись з фізичними навантаженнями

 

З жиром складніше. Організм накопичує його у надлишку, щоб зігрітись. Але сидіти на низькокалорійній дієті не можна — ви відчуватимете нестачу сил. Дотримуйтесь такої формули: на день 30% калорій — білки, 30% — жири, 40% — вуглеводи. Також їжте більше продуктів, що містять кальцій, магній та фосфор. Вони допомагають спалювати жир.

 

Керуючись цими знаннями, ми обрали 5 зимових суперпродуктів. Далі ви самі :)

Грейпфрут

Взимку треба їсти більше цитрусових, а найкориснішим серед них є грейпфрут. Він навіть кращий, ніж новорічні мандаринки, проте, на жаль, лише за властивостями. Більшість корисних речовин міститься у гіркій плівці між шматочками фрукта, тому доведеться потерпіти.
 

Грейпфрут низькокалорійний і майже без жирів. Дієтологи рекомендують вживати його не частіше, ніж 2 рази на тиждень. Найбільш оптимально їсти грейпфрут в середині дня. Вранці цитрусові можуть зашкодити системі травлення.

Грейпфрут допоможе впоратись із надлишком жиру. У білих перетинках фрукту міститься нарингін. Він виводить з організму зайву рідину та наділений жироспалювальними властивостями. Кілька шматочків грейпфрута спалюють майже половину калорій від спожитої їжі.

А ще грейпфрут зміцнить нервову систему. Він багатий на ефірні олії, які зроблять вас більш стійкими до стресу. А великий вміст вітамінів D та PP допоможе впоратись із втомою та безсонням.

 

Захист від застуди та здоров’я шкіри — ще одне «так» на користь грейпфрута. Він має протимікробні властивості та містить 50% добової норми вітаміну C. Аскорбінова кислота підвищує імунітет та є важливим матеріалом для формування колагену. В комплексі із вітаміном PP він робить шкіру більш еластичною, сповільнює появу зморшок та захищає шкіру від сухості на морозі.

Риба

Рибу бажано їсти протягом всього року, проте взимку вона є особливо корисною. Це низькокалорійна їжа: у 100 грамах пісної риби всього 80 калорій, а в жирній — 120-200 калорій. Краще купляти морську рибу, наприклад: лосось, минтай чи тунець — в них більше корисних елементів, ніж у прісноводних.

Риба — потужний інструмент для спалювання зайвого жиру. Його розщепленню сприяють Омега-3 кислоти, магній, кальцій та вітаміни H та E. Окрім цього, риба прискорює обмін речовин, причому навіть у стані спокою.

Їжте її, щоб забути про застуди та грип. Омега-3 кислоти у рибі захищають легені від холоду та інфекцій. Окрім цього риба підвищує загальний імунітет. В ній багато йоду, який стимулює роботу клітин імунної системи, вітаміну E, літію та заліза.


Також завдяки Омега-3 кислотам та вітамінам A, D, H риба захистить вас від стресу, втоми та підтримає красу шкіри й волосся.

Хурма

Взимку хурма може замінити саме те яблуко на день. Однак вживати її у надмірній кількості не слід, оскільки можна заробити механічну жовтуху і на тиждень перетворитись на курчатко. На день достатньо з’їдати 100-200 грам.

Хурма низькокалорійна — у 100 грамах міститься від 66 до 127 калорій. При цьому вона надовго насичує. Хурма — ідеальний денний перекус.

Ця ягода (так, хурма — це ягода) містить багато вітаміну C і гарно зміцнює імунітет. У ній багато пектину та вдвічі більше клітковини, ніж в яблуках. Вони покращують мікрофлору та роботу кишківника — надзвичайно важливого органу для підтримки імунітету.


Піклування про красу шкіри — ще один плюс хурми. Вона багата на каротиноїди — природні пігменти, які в нашому організмі перетворюються на вітамін А. Він захищає шкіру від сухості та тріщин. Ще в хурмі багато бета-каротину. Це сильний антиоксидант, який уповільнює руйнування клітинних структур та бореться з ознаками старіння шкіри.

Окрім цього, хурма допоможе впоратись із зимовою меланхолією. Вуглеводи та фруктоза, які вона містить, діють як легкі антидепресанти. Вітаміни групи B та магній зміцнюють нервову систему, забезпечують міцний сон та покращують зосередженість.

Авокадо

У цьому фрукті багато калорій — 212 ккал на 100 грамів, проте завдяки мононасиченим жирам він сприяє схудненню. Ще авокадо робить так, що клітини отримують менше енергії при тому ж об’ємі харчування. Фактично організм трохи голодує, проте ви почуваєтесь ситим.

Авокадо — запорука гарного настрою та сну. У ньому найбільший серед продуктів вміст важкого для вимови, проте дуже корисного елементу — манногептулози. Це моносахарид, який забезпечує три «з»: зміцнює нервову систему, зменшує відчуття втоми та знищує сонливість. Ще авокадо містить фолієву кислоту. Вона покращує вироблення дофаміну та серотоніну — гормонів, які відповідають за настрій, енергію та гарний сон.

Також авокадо допоможе зберегти взимку красу шкіри та волосся. У ньому багато вітаміну Е та ненасичених жирних кислот. Вони зволожують та живлять суху шкіру. Авокадо захищає волосся від січення та ламкості, робить його м’якшим та надає натурального блиску. Окрім цього, він запобігає випадінню та стимулює ріст волосся.

Сушені білі гриби

Білі гриби — ще один продукт, який ідеально підходить взимку. Вони містять всі необхідні вітаміни: калій, кальцій, фосфор та багато інших корисних мікроелементів. Проте їх не рекомендують часто вживати свіжоприготованими та, особливо, смаженими.

Гриби зміцнюють імунітет та покращують роботу щитовидної залози. За це відповідають вітаміни А, С та β-глюкан — антиоксидант, який захищає організм від бактерій, вірусів, грибків та канцерогенів.



Гриби — засіб від зимової туги. Вони містять багато вітаміну D, більшу ніж в овочах та злаках кількість вітамінів групи B, та майже таку саму кількість вітаміну PP як у печінці тварин. Вони зміцнюють ваше емоційне здоров’я, підтримують у боротьбі зі стресом, підвищеним навантаженням та проблемами зі сном.

Також білі гриби допоможуть вам краще виглядати. У них багато рибофлавіну — речовини, що відповідає за ріст нігтів, волосся та шкіри. У поєднанні з вітамінами A та PP рибофлавін захищає шкіру від сухості та огрубіння. А ще у білих грибах є ферменти, які сприяють розчепленню жиру та покращують обмін речовин.

 

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована