Безкоштовна доставка в точки видачі!

Дрібний шрифт: що робить гліцерин у складі кремів

Дрібний шрифт: що робить гліцерин у складі кремів
Завантаження... 803 перегляди 3 хвилин читання
Дрібний шрифт: що робить гліцерин у складі кремів

Гліцерин — це щось родом із радянських часів. Але, ми й досі зустрічаємо це слово у складах навіть дорогих кремів.

Розповідаємо, що він там робить та навіщо.

 

Спершу, розберемося, що таке гліцерин?

Він належить до гумектантів — речовин, що здатні затримувати та зв’язувати молекули води.

Наприклад, якщо залишити «чистий» гліцерин у відкритій тарі, то через деякий час він буде здатний притягнути з повітря до 20% вологи. Саме з цього факту пішла думка, що він так само витягає вологу з нашої шкіри.

 

Аби не бути настільки категоричними щодо цього твердження, подивимося на деякі факти про гліцерин, які до цього могли бути тобі невідомими.

 

Гліцерин — важливий компонент водозберігаючої системи епідермісу.

Для хейтерів цього компоненту це стане сюрпризом, але наші власні клітини продукують «внутрішній» гліцерин, що бере участь у циркуляції води аквапоріновими каналами. Аквапоріни — спеціальні білки-транспортувальники, завдяки яким в епідермісі активно переміщується вода, гліцерин та сечовина. За їхнє відкриття було навіть вручено Нобелівську премію.

Існує дослідження, яке показує — у володарів шкіри, схильної до сухості, зневоднення та втрати еластичності, існує мутація цих самих транспортно-гліцеринових білків. І вводячи їм гліцерин штучно, рівень вологи шкіри підвищується, а стан шкіри покращується.

Також у шкіри існує і «зовнішній» гліцерин, що потрапляє туди зі шкірного сала.

В ідеалі, організм має сам виробляти як «внутрішній», так і «зовнішній» гліцерин для нормальної роботи всієї системи зволоження шкіри. І якщо з якоїсь причини шкіра перестає отримувати його, то шкіра може стати сухою та загрубілою. Тоді на допомогу приходять креми з гліцерином.

 

Гліцерин буває різним.

Вважати гліцерин дешевим компонентом — помилка. Адже, як і будь-який інший елемент, його можна виробляти для різних цілей. Залежно від цього він може бути як природнім, так і синтетичним (для шкіри немає різниці, який з них використовувати).

А також є різні ступені очистки — чим чистіше, тим краще.

 

Гліцерин сушить шкіру?

Так, але лише за певних умов.

Умова №1 — сухість повітря. Якщо вологість повітря менше ніж 65%, то він дійсно може витягати вологу з міжклітинного простору. Тому не рекомендовано користуватися чистим гліцерином взимку.

Умова №2 — велика кількість гліцерину у складі продукту. Навіть якщо використовувати креми з невеликим вмістом гліцерином взимку, зі шкірою не станеться нічого поганого. Єдина проблема — виробники не пишуть відсоток вмісту того чи іншого компоненту в продукті, лише позначають за зменшенням їхньої частки. Як тоді бути?

Обирай продукти, в яких гліцерин у складі не стоїть на перших позиціях. Нанось креми з гліцерином на ледь вологе обличчя. А ще нанось креми за годину-півтори до виходу на вулицю.

 

І якщо ж гліцерин не на 100% класний компонент, для чого він присутній у складі більшості кремів?

 

Щоб відповісти на це питання, варто спочатку подивитися на компонент, що першим стоїть у складі твоїх кремів. І це — вода. Її вміст у зволожувальних кремах від 65% до 80%. А гліцерину, як активного зволожувального компонента — до 20%. Якщо додавати більше, то на шкірі буде утворюватися огидна липка плівка, яка мало кому сподобається.

З цього можна зробити висновок, що гліцерин у кремі вже розбавлений, і тягнути зі шкіри йому немає чого. Він просто залишається на зовнішньому шарі клітин, утворюючи вологоутримуючу плівку.

 

Проте, варто пам’ятати про те, що, як споживач, ти не можеш проконтролювати, скільки і якого гліцерину додали у склад твого крему. А тому, про всяк випадок, не забувай про тонік чи термальну воду перед його нанесенням.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована