Безкоштовна доставка в точки видачі!

Дрібний шрифт: колаген

Дрібний шрифт: колаген
Завантаження... 119 переглядів 3 хвилин читання
Дрібний шрифт: колаген

Колаген часто називають «білком молодості», а після 25 років він починає руйнуватись швидше, ніж вироблятись. Тому й потребує твоєї допомоги ззовні у поповненні запасів для здоров’я та краси шкіри, волосся, кісток, нігтів та судин.

Розповідаємо детально про те, що таке колаген, які його переваги та чому організм з часом втрачає його.

Що таке колаген?

Колаген – це один з білків, який міститься в організмі людини. Він відповідає за структурну, міцність і еластичність шкіри, суглобів, сухожилля, хрящів та інших тканин. Колаген утворюється з амінокислот і має складну структуру, що надає йому унікальні властивості.

Основна функція колагену – забезпечити міцність та пружність шкіри. Якщо колагену достатньо, то шкіра виглядає пружною, гладкою та молодою. З віком організм втрачає можливість виробляти достатню кількість колагену. Звідси й причини біологічних вікових змін шкіри. Якщо колагену  недостатньо, з’являються зморшки, шкіру стає менш еластичною, також може з’являтися сухість. Тому для збереження молодості та краси твій догляд за шкірою має містити у своєму складі колаген.

Чому шкіра з часом втрачає колаген

Є кілька причин, через які організм втрачає колаген:

  • Природний процес старіння шкіри. З віком починається незворотний процес старіння організму. Після 20 років організм починає виробляти менше колагену. Дослідження показують, що з кожними роком кількість власного колагену зменшується на 1%. Це призводить до поступової втрати пружності та міцності шкіри.
  • Негативний зовнішній вплив. Сонячні промені, забруднене довкілля, шкідливі звички, нездорове харчування та відсутність гігієни сну сприяють втраті колагену. Ці фактори сприяють утворенню вільних радикалів і запальних процесів, які пошкоджують колагенові волокна та знижують їхню продуктивність.
  • Гормональні зміни. Під час гормональних змін, менопаузи чи інших порушень у жінок спостерігається зниження рівня естрогену, який стимулює вироблення колагену. Відповідно зменшення естрогену призводити до швидкої втрати колагену та прискорення старіння.
  • Генетичні фактори. На генетичному рівні кожен може мати свої особливості: в когось занизька кількість природного колагену, а в когось навпаки.

Корисні властивості колагену

Всі знають, що колаген просто необхідний, але розберемося як і на що він впливає. Адже коли мова йде про білок, то це не лише про шкіру, а й про весь організм.

  1. Стан шкіри. Основною перевагою колагену є його здатність покращувати стан шкіри. Цей білок забезпечує міцність та пружність шкіри. Його достатня кількість попереджає появу ранніх зморшок, горизонтальних ліній на лобі, кілець Венери на шиї. Він допомагає покращити структуру шкірних тканин, стимулює вироблення і регенерацію колагену в організмі, забезпечує захист шкіри від шкідливих впливів довкілля. Також колаген допомагає утримувати вологу в епідермісі, попереджаючи появу сухості.
  2. Волосся та нігті. Можливо ти цього не знала, але колаген зміцнює твоє волосся, покращує його структуру, попереджає ламкість та січення кінчиків, а ще допомагає йому сяяти. Крім того, колаген забезпечує міцність нігтьової пластини, попереджаючи ламкість та розшарування нігтів.
  3. Суглоби та хрящі. Саме цей білок є важливим компонентом для суглобових тканин: хрящів, зв'язок, сухожилля. Він забезпечує їхню міцність та гнучкість, а отже, зменшує ризик травмування, запалення та зношування суглобів. Так, саме зношування. За відсутності достатньої кількості колагену суглоби стираються. При їхньому стиранні з’являються порушення опорно-рухового апарата.
  4. Травна система. Колаген зміцнює стінки шлунка та кишківника, а також сприяє відновленню слизової оболонки, покращує перетравлення та всмоктування корисних речовин.
  5. Серцево-судинна система. Зміцнює судини та нормалізує роботу серцево-судинної системи, знижує ризик розвитку хвороб серця.
  6. Захист від пошкоджень. Колаген має протизапальні та захисні властивості. Він захищає шкіру від впливу шкідливих зовнішніх факторів. Водночас він пришвидшує процес загоєння ран та відновлення шкіри.

Щоб зберегти молодість та красу шкіри, варто подбати про правильний догляд та компенсувати колаген, якого не вистачає. Для цього потрібно дотримуватися корисних харчових звичок, користуватися протисонцевим захистом та підбирати якісну косметику, яка відповідає потребам та особливостям твоєї шкіри.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована