Не секрет, що на полицях магазинів можна зустріти безліч овочів та фруктів з різних сезонів у будь-яку пору року, але річ у тім, що найбільшу користь вони мають саме під час свого сезону. Розповідаємо про головні продукти осені, які варто додати у свій щоденний раціон.
Гарбуз
Один з головних продуктів сезону, який своїм забарвленням створює пряму асоціацію з осінню. Корисних властивостей у ньому неймовірно багато, розповідаємо про головні:
- У складі гарбуза є каротин, пектини, вітаміни С, Е, групи B, вітаміни Т і К, цинк, магній, кальцій, ферменти, білки, клітковина та крохмаль.
- У гарбузі у великій кількості містяться цінні антиоксиданти, які зміцнюють імунітет і допомагають підвищити захисні сили організму.
- Гарбуз багатий калієм, який є дуже важливим для здоров'я серця і судин.
- У складі гарбуза присутні залізо, мідь і фосфор. Таке поєднання позитивно впливає на процес кровотворення в організмі.
- Останнє, але не менш важливе — гарбуз є ідеальним дієтичним продуктом. Адже у 100 г гарбуза міститься лише 26 калорій.
Буряк
Цей осінній продукт можна сміливо назвати українським суперфудом. Він підвищує рівень гемоглобіну, захищає від ультрафіолету та, навіть, допомагає при втомі. Залежно від того, в якому вигляді вживати буряк, у ньому проявляються різні властивості:
Сирий буряк
Саме у сирому вигляді найкраще проявляються всі корисні властивості цього овочу. Також можна робити буряковий сік, але тут є важливі нюанси. Сік з буряка не можна вживати відразу після приготування. Потрібно, щоб він спочатку настоявся протягом 2 годин, потім його треба змішати з іншим соком, наприклад, морквяним. Другого повинно бути більше, ніж соку буряка.
Варений буряк
Варений буряк багатий на вітаміни В, Р, фолієву кислоту, клітковину, магній, калій, йод, марганець, залізо, сірку, рубідій, цезій та інші мікроелементи.
Запечений буряк
Якщо сирий буряк — не твій вибір, спробуй запекти його. Запечений буряк зберігає корисні властивості навіть краще, ніж варений, бо під час приготування знаходиться не у воді.
Яблука
Цей популярний фрукт є джерелом магнію, кальцію та заліза. Найбільш корисними вважаються саме зелені яблука. Адже в них міститься більша кількість яблучної кислоти, що дуже добре впливає на процеси травлення.
- Яблука сприяють покращенню роботи імунної системи та регулюють апетит.
- Пектин, який міститься у яблуках, чудово очищає організм від токсинів.
- Яблука містять флавоноїди — один з найпотужніших антиоксидантів. Завдяки цьому фрукт має хороші протизапальні властивості, які допомагають боротися з алергією та інфекціями.
Гранат
Цей яскравий за забарвленням плід гранатового дерева є справжнім цінним джерелом вітамінів, мінералів та амінокислот.
- Сік гранату містить клітковину, кальцій, йод, магній, залізо, натрій та вітаміни B6, B12, A, P, E, H, C.
- У зернах граната є безліч мікроелементів, як-от натрій, залізо, марганець, калій, кальцій та фосфор.
- Сік граната зміцнює імунітет, підвищує рівень гемоглобіну в крові, знижує рівень «поганого» холестерину, має сечогінні, жовчогінні, знеболювальні, протизапальні та антисептичні властивості.
- Кісточки граната покращують активність шлунково-кишкового тракту, відновлюють гормональний баланс в організмі. А ще, вони містять безліч олій, які позитивно впливають на серце, судини та шкіру.
Цвітна капуста
Цей вид капусти однозначно виграє у інших видів за рівнем вмісту важливих вітамінів та мінералів.
- У цвітній капусті міститься велика кількість вітаміну C та вітамінів групи B, клітковина, органічні й жирні кислоти.
- Також цей овоч містить мінеральні солі калію, кальцію, хлору, фосфору, магнію, сірки, натрію, міді, марганцю, заліза, цинку, молібдену та кобальту.
- Клітковина, яка входить до складу цвітної капусти — тонка та ніжна за структурою. Вона не подразнює слизову оболонку травних органів, легко перетравлюється і не перевантажує організм.
- Цвітна капуста є чудовим дієтичним продуктом через низьку калорійність та вміст тартронової кислоти. Саме цей компонент перешкоджає утворенню жирових відкладень з зайвого цукру.