Безкоштовна доставка в точки видачі!

Дрібний шрифт: що таке пептиди і для чого вони нашій шкірі

Дрібний шрифт: що таке пептиди і для чого вони нашій шкірі
Завантаження... 444 перегляди 4 хвилин читання
Дрібний шрифт: що таке пептиди і для чого вони нашій шкірі

Усі найвідоміші бренди вкладають величезні кошти й зусилля у вивчення пептидів. І ледь не вся вікова косметика містить їх у своєму складі. Ми розібралися, у чом причина такого ажіотажу.

 

Отже, якщо пошукати найпопулярніше визначення, ви знайдете наступне: пептиди — це маленькі молекули амінокислот, з'єднані пептидними зв’язками. Великі молекули — це вже протеїн.

Не будемо вдаватися глибоко у хімію і просто скажемо, що пептиди — це речовини, котрі допомагають шкірі створити матеріали для омолодження — колаген та еластин. Але для чого нам стимулювати вироблення колагену, якщо косметичний і фарм-ринок пропонує нам тисячі засобів з ним? Річ у тім, що колаген — це ніщо інше, як білок, тож його молекули досить великі і не завжди мають змогу проникнути у шкіру. Тому шлях через пептиди часто значно результативніший.

 

Чи правда, що лише дорога косметика з пептидами дієва?

У косметиці все так само працює за законами масового виробництва: що більше ми використовуємо той чи інший компонент — то нижчою є його вартість. Тож на початку, коли пептиди були б’юті-проривом, засоби з ними дійсно дорого коштували. Зараз ж така косметика є у кожного виробника, тому хороший дієвий засіб можна знайти і за помірні гроші.

 

Групи пептидів

Варіантів об’єднання амінокислот у різні ланцюжки тисячі, але зараз вченим відомо близько 1500 пептидів. Ті з них, що використовуються у косметології, можна об’єднати за дією у наступні групи.

  1. Сигнальні пептиди

Цей тип пептидів "надсилає" клітинам шкіри сигнал про те, що їм потрібно робити. Наприклад, якщо різко зменшилась кількість колагену, пептиди “сигналізують” про те, що необхідно збільшити його вироблення. За таким же принципом працює синтез еластину.

До сигнальних пептидів належать:

  • Matrixyl (Palmitoyl Pentapeptide-4, Palmitoyl Tetrapeptide-3) — перше покоління пептидів, яке найбільш вивчене, тому в косметиці використовується дуже часто. Зменшує глибину зморшок, ущільнює шкіру і вирівнює текстуру. Рекомендований відсоток у косметиці від 3% до 5%
  • Matrixyl 3000 (Palmitoyl Oligopeptide / Palmitoyl Tetrapeptide-7 / Palmitoyl Hexapeptide) — стимулює синтез колагену і гіалуронової кислоти. Рекомендований відсоток у косметиці — від 3% до 8%
  • Matrixyl synthe'6 (Palmitoyl Tripeptide-38) — стимулює вироблення декількох типів колагену, гіалуронової кислоти, фібронектину і ламініну. Рекомендований відсоток у косметиці - 2%
  • SYN-COLL (Palmitoyl Tripeptide-5) — стимулює вироблення колагену. Рекомендований відсоток в косметиці - від 1% до 3%
  • Syn Tacks (Palmitoyl Dipeptide-6) — стимулює синтез колагену типів IV, IV, VII, і XVII. Рекомендований відсоток у косметиці — 1%

 

2. Пептиди, що сповільнюють роботу ензимів

Ензими — речовини, що руйнують “каркас” шкіри (колаген, еластин) і провокують пігментацію. Тож такі пептиди краще не використовувати разом з ензимними пілінгами.

Цей вид пептидів має такий же принцип роботи, що і ретинол. Тож косметику на його основі часто рекомендують, як альтернативу ретиноїдам на літо.

До цих пептидів належать:

  • Progeline (Trifluoroacetyl tripeptide-2) — підвищує пружність і еластичність шкіри, зменшує глибину зморшок. Рекомендований відсоток у косметиці - від 0.5% до 2%
  • Trylagen (Tripeptide-10, Tripeptide-1) — стимулює вироблення колагену. Рекомендований відсоток у косметиці - від 1% до 5%
  • Dipeptide-2 (офіційна назва) — виводить надлишкову воду зі шкіри.
  • Oligopeptide-20 — зменшує глибину зморшок, зміцнює шкіру
  • Soybean peptide — стимулює синтез колагену, еластину і глікозаміногліканів; зменшує темні кола під очима.

 

3. Нейропептиди

Цей вид пептидів сповільнює роботу хімічних речовин, що відповідають за скорочення м'язів (нейротрансмітерів), що призводить до їхнього розслаблення. За ефектом їх часто порівнюють з ботоксом. Тож це хороша альтернатива для тих, хто хоче уникнути ін’єкцій.

До нейропептидів належать:

  • Argireline (Acetyl Hexapeptide-3, Acetyl Hexapeptide-8). Рекомендований відсоток укосметиці — від 3% до 10%.
  • SYN-AKE (Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate). Рекомендований відсоток укосметиці — від 1% до 4%
  • Inyline (Acetyl Hexapeptide-30). Рекомендований відсоток у косметиці — 5%.
  • SNAP-8 (Acetyl Glutamyl Octapeptide-3). Рекомендований відсоток у косметиці — від 3% до 10%.
  • Leuphasyl (Pentapeptide-18). Рекомендований відсоток у косметиці — від 3% до 10%.

 

4. Пептиди-транспортувальники

Ці пептиди спочатку використовувалися для транспортування мікроелементів у клітини шкіри,регенерації шкіри і загоєння ран, але з часом їх "приручили" і для корисних вікових компонентів. Такий вид пептидів стимулює синтез колагену, підвищує пружність шкіри і загалом робить її більш здоровою.

До них належать:

  • Copper tripeptide (GHK tripeptide, Copper PCA) транспортують пептиди міді, які важливі для синтезу колагену. Рекомендований відсоток у косметиці від 1% до 2,5%.
  • Manganese tripeptide-1 - захищає від дії вільних радикалів і сонця.

 

А ще весь б’юті-світ полюбив пептиди за їхню гіпоалергенність. Якщо ті ж ретиноїди не рекомендують онкохворим та вагітним, то пептиди можна усім, за винятком людей з індивідуальною непереносимістю.

Є одне але: пептиди не рекомендують використовувати у комплексі з AНA-кислотами. Нічого поганого не буде, але вони просто нейтралізують одне одного.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована