Безкоштовна доставка в точки видачі!

Дрібний шрифт: Що означає рівень pH в косметиці, та на що він впливає

Дрібний шрифт: Що означає рівень pH в косметиці, та на що він впливає
Завантаження... 4383 перегляди 4 хвилин читання
Дрібний шрифт: Що означає рівень pH в косметиці, та на що він впливає

Погані новини — якщо не розуміти, що таке pH, можна зашкодити собі навіть простим ранковим вмиванням. Проте є і хороші новини — щоб розібратись з pH зовсім необов’язково щось розуміти в хімії.

 

Просто запам’ятайте, що pH (вимовляється "пе-аш") — це число від 0 до 14. За ним можна визначити, чого у речовині більше: кислоти чи лугу.

Для прикладу візьмемо звичайну воду. Якщо її pH = 7 — вона вважається нейтральною. Якщо менш як 7 — кислою, більш як 7 — лужною. Ще важливо розуміти, що pH однієї речовини впливає на pH іншої. Наприклад, якщо у нейтральну воду додати харчовий оцет (його pH = 2.4), то вода стане кислою.

 

Окей, проте навіщо мені знати pH косметики?

Тому що у вашої шкіри також є рівень pH. Він завжди має бути в межах норми — від 4,7 до 5,75. При нанесенні косметики pH шкіри змінюється. Це може призвести до небажаних наслідків. Наприклад, якщо крем для обличчя містить надто багато лугу, то шкіра стане жирною, і можуть з’явитись прищі.

 

Час дізнатись все про pH шкіри

У здоровому вигляді наша шкіра трошки кисла (тільки не намагайтесь зараз скуштувати її на смак). Все це тому, що вона має особливий захисний шар — кислотну мантію. Він оберігає шкіру від бактерій, ультрафіолету, зневоднення та підтримує здорову мікрофлору.

 

Луг знищує цей бар’єр та порушує природний баланс. Шкіра стає чутливою, втрачає свій природний жир, і з’являється відчуття сухості. Сальні залози починають  виробляти занадто багато шкірного сала і внаслідок цього створюють живильне середовище для бактерій. Можуть з’явитись запалення, дерматит чи вугрі.

 

При цьому багато кислоти — теж погано. У такому випадку з’являються подразнення, надмірне лущення, стягнутість та мікротріщини. До них можуть потрапити інфекції та спровокувати такі шкірні захворювання, як псоріаз.

 

Ви, напевно, стикались з цим раніше, просто не знали причини. Якщо  після душу чи вмивання у вас виникало відчуття сухості, легкого  свербежу чи подразнення, знайте — це через водопровідну воду. Її pH приблизно 8, і вона підвищує лужність шкіри на цілих 6 годин після контакту з нею. Тому забудьте про вмивання водою, що тече з крану.

 

Як визначити pH

Приблизно встановити pH шкіри можна за відчуттями. Суха шкіра має відхилення в кислотну сторону, жирна — в лужну. Більш-менш точну цифру може показати тест-смужка. Це шматочок паперу, який змінює свій колір в залежності від pH. Проте він не дуже точний. Замість нього косметологи використовують електронні pH-метри, які визначають кислотність з точністю до однієї десятої.

 

Яку ж косметику використовувати

У світі косметики ходять легенди про чарівні 5,5 pH. Засоби з таким рівнем кислотності називають "pH збалансованими".

Вони безпечні, і це дійсно оптимальний pH для більшості випадків. Проте насправді косметику слід підбирати індивідуально. Наприклад, для проблемної чи жирної шкіри навіть 5,5 pH — вже занадто багато. Треба  відновлювати баланс кислотною косметикою з pH від 4 до 4,5.

 

Засоби гігієни

Найголовніше — відмовтесь від твердого мила. Його pH коливається у межах від 7 до 9. Це щоденно буде руйнувати захисний шар вашої шкіри. Користуйтесь рідким милом, на ринку є багато варіантів з правильним pH.


З гелями для душу все просто. Їхній оптимальний рівень pH приблизно 6, і практично всі гелі, що виробляються, йому відповідають.

 

Шампуні повинні мати pH від 5 до 7. Іноді можна зустріти більш лужні продукти — такими користуватись не можна. Вони пересушують шкіру голови та викликають подразнення. А ще через луги страждає волосся. Воно може стати сухим, сіктись  та ламатись. Щоб запобігти цьому,  користуйтесь кондиціонерами після миття.

Інтимна зона потребує особливого догляду. Надзвичайно важливо не використовувати для цих цілей  мило чи гель для душу. Купуйте спеціальні засоби для інтимної гігієни з pH приблизно 3,8 - 4,2.

 

Креми

В середньому орієнтуйтесь на pH від 5 до 7. Проте не забувайте, що насамперед важливим є стан шкіри. Для жирної краще підійдуть засоби з pH від 3 до 5.

З кремом є ще один важливий нюанс. Якщо він продається у баночці — ніколи не набирайте його звідти пальцями. Так ви порушите його склад, зміниться pH крему, і він почне повільно псуватись.

Краще користуйтесь кремами в тюбиках. Якщо ж вам дуже полюбився конкретний крем у баночці — купіть спеціальну лопатку і обов’язково мийте її після кожного використання.

 

Косметика для волосся

Хоча pH волосся — поняття умовне, для його здоров’я потрібно підтримувати оптимальний pH шкіри голови: від 4,5 до 5.

Фарби, засоби для хімічної завивки, випрямлення та знебарвлення є дуже агресивними лужними засобами. Після таких процедур просто необхідно використовувати кислотні маски та кондиціонери. А ще краще, деякий час після цього користуватись шампунем з pH приблизно 5.

 

Пілінги

Пілінги мають дуже низький pH, тому з ними варто бути дуже обережними. Такі процедури краще проводити у косметолога, особливо якщо pH пілінга є нижчим за 3.5. У засобах для пілінгу в домашніх умовах рівень pH зазвичай трохи завищений для безпеки. У будь-якому випадку такі процедури не можна проводити часто, щоб не порушити захисний шар шкіри.

 

Висновки

Бережіть кислотну мантію своєї шкіри.

Не користуйтесь твердим милом та не вмивайтесь водою, що тече з крану.

Підбирайте косметику індивідуально, залежно від типу шкіри та її поточного стану.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована
Вячеслав
Завантаження...
Интересно кто автор этого бреда
PROSTOR
Завантаження...
Подскажите,пожалуйста,что именно вам не понравилось в описании??
Галкина
Завантаження...
Спасибо,познавательно.
PROSTOR
Завантаження...
Галкина, Дякуємо за відгук ???
Elly
Завантаження...
Благодарю за статью, полезная инфа!)
PROSTOR
Завантаження...
❤❤❤
Наталія
Завантаження...
Дякую.Дуже важлива інформація.Якщо , наприклад для обличчя тривалий час використовувати тоніки і вмивалки зі спиртами та високим рівнем ph, з'являться прищі, жирний блиск, більше чорних цяток. Бережіть себе і перевіряйте склад косметики
Анастасія
Завантаження...
У статті всі наведені приклади pH кремів/косметики більшою мірою стосуються жирної шкіри. Як щодо сухої? Який діапазон ph в кремах підійде для сухої шкіри? Заздалегідь дякую. Р.S. Стаття дійсно дуже корисна і пізнавальна.
PROSTOR
Завантаження...
Анастасія, Цифри від 4 до 5,2 характерні для сухої шкіри❤