Безкоштовна доставка в точки видачі!

Як очистити одяг від косметики?

Як очистити одяг від косметики?
Завантаження... 3184 перегляди 5 хвилини читання
Як очистити одяг від косметики?

Найголовніше правило — хороша чистка до обіду. Видалити плями бажано протягом перших трьох годин. Пізніше вони засохнуть і міцно вберуться в матеріал. Якщо не встигли, спробуйте перед очищенням акуратно зняти верхній шар пластиковою ложкою.

Перший екстрений спосіб — промокнути забруднене місце сухою серветкою. Вона вбере в себе частину косметичного засобу. Пляму необхідно саме промокнути. Якщо будете її терти, косметика проникне глибше в матеріал. Забруднену ділянку також можна додатково посипати сіллю або дитячою присипкою. Вони чудово вбирають жир. Якщо ви часто фарбуєтесь не вдома, носіть із собою серветки.

 

Навіть не думайте про пральну машинку. Ніколи не періть забруднену косметикою річ. Це погіршить ситуацію, і прибрати плями стане практично неможливо. Але після чистки сміливо кидайте річ у пралку, щоб закріпити результат.

 

Деякі засоби можуть пошкодити тканину, висвітлити або змінити її колір. Перед чисткою перевіряйте те, що плануєте використати, на непомітній ділянці одягу. Краще із внутрішньої сторони. Якщо ви використовуєте розчин, починайте з малої концентрації та збільшуйте її по мірі необхідності.

 

Не нехтуйте рекомендаціями виробника щодо догляду. Деякі сліди косметики видаляються за допомогою рідини. Вони можуть виявитись на одязі, якому підходить лише суха чистка. Самостійно позбутись таких плям без наслідків не вийде. Краще звернутися в хімчистку.
 

Спосіб очищення залежить від типу косметичного засобу. Однак є універсальне правило — виводьте пляму зі зворотного боку тканини.

 

Помада, тональна основа, автозасмага, кремові рум’яна, блиск


Якщо пляма на шкірі — протріть забруднену ділянку вологою серветкою. Замість неї можна змочити ганчірку в мильному розчині.

Не використовуйте інші агресивні засоби. Вони знімуть плівкове покриття шкіри, і очищена ділянка матиме іншу структуру. Це одразу кидається в очі. З одягом з екошкіри будьте особливо обережні. Вона легко тріскається.

Плями на тканині можна видалити 4 способами:

  1. Нанесіть на забруднену ділянку декілька крапель шампуню або миючого засобу для посуду. Залиште на 5-7 хвилин, потім змийте теплою водою. Простежте, щоб у складі миючого засобу не було зволожуючих компонентів. Їхній жир змішається з жиром косметики, і пляма повністю не зникне.
  2. Розпиліть на пляму лак для волосся. Залиште на 10 хвилин, а потім протріть тканиною або губкою. Після чистки виперіть річ.
  3. Насипте на пляму соду і залиште на пару хвилин. В цей час розведіть з водою трохи лимонного соку або оцту. Полийте цим розчином пляму. Потім киньте річ в пральну машинку.
  4. Змочіть ватний диск 3 або 10 процентним розчином перекису водню. Він може освітлити матеріал, тому перевірте реакцію на непомітній ділянці одягу. Переконавшись у безпеці, акуратно промочуйте забруднення до повного видалення. Спочатку обробіть місце навколо плями, потім краї та середину. Замість ватних дисків можна використовувати м’яку зубну щітку. Головне ніколи не лийте розчин на пляму.

Використовуйте перекис для очищення світлих делікатних матеріалів. Він також краще інших засобів виводить плями від автозасмаги та косметики з помаранчевим пігментом.

 

Рум’яна, тіні, пудри

Присипте пляму пральним порошком і залиште на 15 хвилин. Потім виперіть річ, дотримуючись інструкцій щодо догляду.

 

Туш, підводка, олівець для очей

Туш дуже важливо видалити якомога раніше. Засохла туш, особливо суперстійка, часто під силу лише хімчистці. Якщо будете видаляти плями самі, спочатку обережно зішкребіть скоринку. Найкраще це робити тупим кінчиком ножа.

Найефективніша зброя проти плям від туші, підводки або олівця для очей — це засіб для зняття макіяжу. Змочіть ним спонж або ватний диск і акуратно протирайте пляму до повного зникнення. Якщо під рукою нічого немає, нанесіть декілька крапель засобу на забруднену ділянку. Залиште на 10-15 секунд, а потім прополощіть у проточній воді.

Ремувери часто залишають жирні сліди на тканині. Позбутися їх допоможе міцелярна вода. Якщо її немає, прополощіть річ у воді та виперіть.

Використовуйте двофазні ремувери. Вони впораються навіть з водостійкою тушшю. Перед використанням не забудьте перевірити засіб на непомітній ділянці одягу.

Окрім засобів для зняття макіяжу є ще 3 способи видалення туші з одягу:

  1. Змочіть ватний диск гліцерином і промокніть пляму. Якщо річ із тканини, залиште на 10 хвилин, а потім виперіть. Забруднення на шкірі додатково протріть чистою, м’якою ганчіркою. Потім видаліть залишки гліцерину вологою серветкою. Гліцерин знебарвлює матеріал, тому будьте обережні. Якщо річ темна, цей метод не підійде.
  2. Додайте в склянку теплої води чайну ложку нашатирю і стільки ж 3% перекису. Змочіть розчином ватний диск і прикладіть до плями. Через 2-3 хвилини приберіть. Якщо залишилися сліди, повторюйте до повного зникнення. Після чистки прополощіть річ у теплій воді.
  3. Розведіть гірчичний порошок водою до пастоподібного стану. Обробіть пляму і залиште на добу. Потім акуратно зішкребіть пасту та прополощіть одяг у холодній воді.

Гірчичний порошок безсилий проти водостійкої туші. Зате ним можна чистити делікатні матеріали, такі як шовк.

 

Лак для нігтів

Якщо на одязі звичайний лак, дайте йому висохнути. Потім приклейте зверху скотч і різко зірвіть стрічку. На тканині залишиться блідий слід, який зникне після прання.

Пляму від гель-лаку потрібно видалити якомога швидше. Якщо вона висохне, позбутися її буде вкрай складно. Є чотири способи врятувати річ:

  1. Нанесіть на ватний диск засіб для зняття лаку. Підкладіть під забруднену ділянку паперовий рушник і протріть пляму. Напрямок рухів повинен бути від країв до центру. Так ви не розмажете лак по поверхні. Після чистки можуть залишитися жирні сліди. Виперіть річ із засобом для миття посуду, і вони зникнуть. Засіб для зняття лаку підходить для натуральних і синтетичних матеріалів.
  2. Виконайте ті ж дії, використовуючи ацетон. На світлих тканинах від нього можуть залишитися розводи. У такому випадку змочіть ганчірку бензином і протріть річ. Потім виперіть її окремо від іншого одягу та залиште сушитися на відкритому повітрі. Запах зникне мінімум через добу. Ацетон – найефективніший, однак і найагресивніший засіб. Його не можна використовувати для синтетики пошкодите матеріал.
  3. Бризніть лак для волосся на ватний диск і протирайте пляму до зникнення. Також можна використовувати щітку з м’яким ворсом. Після чищення виперіть в мильній воді. Лак для волосся єдиний засіб, яким можна обробляти делікатні речі, тонку синтетику та тканини яскравого кольору.
  4. Покришіть крейду і додайте до неї трохи бензину. Натріть цією гущою пляму і дайте речі висохнути. Потім видаліть сліди жорсткою щіткою. Виперіть річ окремо від усього іншого та просушіть на свіжому повітрі. Запах бензину дуже їдкий дайте йому час вивітритися.

Бензин з крейдою найкращий засіб для видалення плям на білих тканинах.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована