Юхуу! Здається для тебе є подарунок!
Обери який саме додати до замовлення.
Весна – це завжди про пробудження, оновлення та легкість. Внутрішня потреба стосується не тільки оновлення гардероба чи косметички, а й змінах у харчуванні.
Саме в цей період хочеться легшої їжі, сезонної зелені, яка вже починає з'являтися на полицях супермаркетів та ринках.
Поговоримо про зміни в раціоні у весняний період, які продукти варто споживати щодня, щоб відновити свій організм після зимового періоду.
Чому варто змінювати раціон весною?
Після зими наш організм виснажений та потребує відновлення, тому важливо вчасно забезпечити його вітамінами, мінералами, амінокислотами та іншими корисними елементами.
Вітаміни С, D та вітаміни групи B, а також мінерали, такі як цинк та селен, допоможуть підтримати імунну систему та рівень енергії.
Антиоксиданти допомагають боротися з вільними радикалами, які вже готові завдавати шкоди клітинам.
Взимку ми менше споживаємо свіжих овочів та фруктів. Тому організму може не вистачати волокон, які сприяють здоров'ю кишківника та регулюють травлення.
Збалансоване харчування – це як?
Ми багато чуємо про збалансоване харчування, але мало хто правильно розтлумачує значення цього словосполучення.
Збалансоване харчування – це система споживання продуктів різного походження та складу, які в комплексі містять всі необхідні поживні речовини для забезпечення здоров'я та підтримки оптимальної фізичної та психічної активності.
Однією з найпоширеніших концепцій збалансованого харчування є Гарвардська тарілка, яка рекомендується Школою Громадського Здоров'я Гарвардського Університету. Вона базується на дослідженнях здоров'я та харчування і допомагає створити збалансований та корисний раціон.
Отже, розберемось детально, як наповнювати таку тарілку.
Овочі та фрукти ½ всієї тарілки. Вони багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які сприяють збереженню здоров'я.
Білки складають ¼ тарілки. Саме чверть тарілки мають складати продукти багаті на білок, такі як риба, курятина, тофу, бобові тощо. Білок є важливим будівельним матеріалом для наших клітин та тканин.
І ще ¼ – цільнозернові. Дуже корисними є саме цільнозернові продукти, наприклад, коричневий рис, цільнозерновий хліб, булгур, пшоно тощо. Вони містять багато важливих вуглеводів та волокон.
Також додавай до свого раціону здорові джерела жиру, такі як оливкова олія, авокадо або горіхи. Ці жири корисні для серця та загального стану здоров'я.
Щодо напоїв, то найкращим варіантом напою для збалансованого харчування є чиста вода. Уникай напоїв з високим вмістом цукру та калорій.
У весняний період теж дуже важливо дотримуватись збалансованого харчування та наповнювати свою тарілку продуктами, які принесуть користь твоєму організму, а відповідно покращують загальне самопочуття та емоційний стан.
ТОП 5 груп продуктів, які варто додати до весняного раціону
Нумо оновлювати свій весняний раціон разом з нами! Ми зробили добірку продуктів, які допоможуть зберегти енергію, відновити організм після тривалої зими та зміцнити імунітет.
Сезонна зелень
Навесні вона особливо багата на вітаміни та мінерали, які допомагають очистити організм від токсинів, а також підтримують правильне функціонування печінки. Спробуй додати у свій раціон шпинат, листовий салат, кріп, петрушку та пір'я цибулі.
Фрукти
Щодо сезонних фруктів, то ситуація дещо складніша, але не варто забувати про заморожені фрукти, які зібрані в сезон і зберігають практично всі корисні властивості. Тому сміливо діставай запаси, роби корисні смузі чи їж просто так.
Також потурбуйся про споживання фруктів та ягід, які багаті на вітамін С. Сюди належать всі цитрусові, яблука та чорна смородина. Це справжні скарби весняного сезону. Вони багаті на вітамін С та антиоксиданти, які підтримують імунну систему та допомагають боротися з вірусами та інфекціями.
Цільні злаки
Пшоно, кіноа, коричневий рис – це доступні джерела складних вуглеводів, які забезпечують енергією на весь день. Вони також містять багато важливих вітамінів та мінералів, наприклад, залізо та магній.
Коренеплоди
Морква, буряк, редька – ці овочі допоможуть збільшити рівень антиоксидантів у раціоні, що підтримує здоров'я шкіри та знижує ризик розвитку захворювань серця. І хоч морква та буряк не зовсім сезонні овочі, вони обов'язкові в щоденному раціоні.
Морська капуста
Ці продукти багаті на мінерали, такі як йод, кальцій та залізо, які необхідні для здоров'я щитоподібної залози та енергійності.