Безкоштовна доставка в точки видачі!

Ефірні олії проти стресу та втоми

Ефірні олії проти стресу та втоми
Завантаження... 1434 перегляди 2 хвилин читання
Ефірні олії проти стресу та втоми

Тривожність та стрес стали постійними складовими твого життя? Час звернутись до ароматерапії! Розповідаємо про особливості й користь ефірних олій та таких ритуалів.

 

Ефірні олії можуть впливати на організм трьома шляхами:

1. Фармакологічна дія — пояснюється запуском біохімічних змін в організмі під впливом ефірних олій;

2. Фізіологічна дія — пов'язана з індивідуальними властивостями ефірних олій впливати на організм людини (наприклад, збуджувальна або заспокійлива дія);

3. Психологічна дія — виникнення асоціацій, пов'язаних із певними ароматами.

 

У чому користь ароматерапії?

Ефірні олії мають великий спектр дії – антибактеріальні, протизапальні, антисептичні, знеболювальні, антиоксидантні властивості. Запахи рослин можуть прискорити метаболізм, покращити стан шкіри, зняти стрес, знизити почуття голоду.

 

Ефективними для зниження стресу є ефірні олії бергамоту, ромашки, лаванди, лимона, апельсина, пачулі, ванілі. Зняти втому допомагають бергамот і базилік, шавлія, ладан, імбир, грейпфрут, жасмин, лимон, пачулі, перцева м'ята, розмарин, сандалове дерево.

 

Ароматерапія також застосовується для лікування та профілактики деяких поширених захворювань. Наприклад, при гострих респіраторних захворюваннях застосовують ефірні олії м'яти, евкаліпта, гвоздики, ялівцю.

 

Які протипоказання до застосування ефірних олій?

Людям, які страждають на тяжку форму астми або мають інші проблеми з дихальними шляхами, алергікам і вагітним жінкам з обережністю потрібно вдаватися до ароматерапії і використовувати її тільки за згодою лікаря.

 

У будь-якому випадку, перед застосуванням ефірних олій необхідно уважно ознайомитись з їхньою дією. Наприклад, людям з артеріальною гіпертензією протипоказано використання ефірних олій лаванди та розмарину, бо вони здатні підвищувати тиск.

 

Деякі ефірні олії, в яких міститься велика кількість фенолів (наприклад, кориця), можуть викликати місцеві подразнення шкіри, тому протипоказано їхнє нанесення та використання поблизу очей.

 

Властивості найпопулярніших ефірних олій:

Лаванда. Вдихання лаванди може допомогти знизити рівень фізичної та розумової напруги, покращити якість сну у випадку використання на шкірі або у вигляді інгаляцій. Також, олія лаванди може сприяти росту волосся та процесу травлення.

 

Чайне дерево. Загоює рани, допомагає контролювати лупу (для зменшення лупи олію необхідно наносити на шкіру голови) та відлякувати комах у разі нанесення на шкіру.

 

Лимон. Крапля олії лимона зі склянкою води стимулює процес травлення. Також, розчинену у воді олію лимона можна використовувати для очищення поверхонь. А ще, нанесення на шкіру суміші ефірної олії лимона та кокосової олії допомагає захищати її від окислення.

 

Евкаліпт. Згідно з дослідженнями, вдихання трав'яної суміші з евкаліптом максимально полегшує симптоми інфекції дихальних шляхів. Також, олія евкаліпта — це природний дезодорант.

 

Ромашка. Застосування олії ромашки допоможе отримати заспокійливий ефект у випадку тривожного стану. Також, олія ромашки — чудовий засіб проти безсоння.

 

Памʼятай, що перед застосуванням будь-якої ефірної олії потрібно детально ознайомитись з особливостями її використання, щоб досягти бажаного ефекту та уникнути неприємних наслідків.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована