Безкоштовна доставка в точки видачі!

Як отримати достатньо вітаміну D, коли сонця стає все менше?

Як отримати достатньо вітаміну D, коли сонця стає все менше?
Завантаження... 968 переглядів 4 хвилин читання
Як отримати достатньо вітаміну D, коли сонця стає все менше?

Кожна 7 людина на планеті страждає від дефіциту вітаміну D це приблизно 1 млрд мешканців не тропічних широт.

 

У холодні пори року українці теж у зоні ризику. І погана новина у тому, що за літо організм не накопичує його на рік уперед. Тому, якщо ви два тижні засмагали з усіх сил і таки досягли омріяного золотавого відтінку дозу сонячного вітаміну ви отримали таку ж, як і ваші колеги, які просто 30 хв по відкритій місцевості добиралися на роботу пішки.

Але є й хороші новини: розрахунок і раціоналізм допоможуть компенсувати нестачу Сонця.

 

Що за унікальний вітамін

 

Вітамін D це група речовин з прогормональною активністю: тобто не є гормонами, але перетворюються на них у результаті біохімічних реакцій.

Організм людини сприймає 2 форми вітаміну D: D2 і D3. Перший ми отримуємо разом з їжею тваринного походження, другий засвоюємо разом з рослинними продуктами й синтезуємо самостійно під дією сонячних променів.

 

Чому він нам так потрібен

 

Рятує від переломів

Вітамін D допомагає нам засвоювати кальцій і фосфор, що зміцнюють кістки й підтримують здоров’я зубів. З цієї ж причини влітку краще ростуть нігті.

 

Працює, як профілактика раку грудей

Вчені з медичної школи Університету Каліфорнії провели досліди за участю 1700 добровольців жінок у віці від 55 років (знаходяться у групі ризику). У результаті виявили, що у піддослідних з рівнем вітаміну вище 60, ймовірність захворювання падає на 80%.

Більш того, вітаміну D під силу зробити так, щоб навіть спадкова хвороба у вашому випадку не спрацювала.

 

Сильний антиоксидант

У цьому плані все ж трохи поступається вітаміну E, проте все одно допомагає організму боротись із вільними радикалами і агресивним впливом навколишнього середовища.

 

Підтримує красу і молодість шкіри

Оптимальний рівень вітаміну робить шкіру пружнішою, надає сяяння, стимулює вироблення колагену, запобігає появі зморшок. Саме тому часто його додають у вікову косметику.

 

Ознаки дефіциту вітаміну D

 

Осіння хандра

Так-так, гормони радості та задоволення серотонін і дофамін синтезуються саме з вітаміну D. Тому, якщо з самого ранку світ тьмяніє на очах, хороший сніданок і прогулянка на свіжому повітрі трохи полегшать ситуацію.

 

Зайва вага

У людей з надмірною вагою часто спостерігають дефіцит вітаміну D. Це пов’язано з тим, що вітамін D жиророзчинний. Тобто він просто розподіляється у великому об’ємі жирової тканини і не приносить очікувану користь.
 

Біль у м’язах

Вітамін D підтримує роботу м’язів, а за його нестачі можуть з’явитись спазми і біль.

 

Випадіння волосся

Сонячний вітамін впливає на утворення волосяних фолікулів. Його дефіцит часто пов’язаний з аутоімунним станом, котрий викликає осередкове облисіння.

 

Де його брати у холодні пори року

 

Та це не означає, що тепер треба піддавати шкіру ультрафіолетовому випромінюванню у соляріях з вітаміном D буде все досить непогано, але от меланому лікувати буде важко.

Самостійно вилікувати дефіцит вам вдасться навряд, а от попередити його за допомогою щоденних прогулянок і виваженої дієти не складно.

 

Продукти, багаті на вітамін D

 

Лососеві

У 85 грамах приготованого лосося міститься майже денна норма вітаміну D: 445 ME з 600. Тому починати день із салату з червоною

рибою і невеликої пішохідної екскурсії непогана профілактика хандри.

 

Молоко

Склянка молока містить 100 ME вітаміну D. Якщо ви не сприймаєте лактозу, рослинне молоко ваш вихід. Йогурти та молоко у каві не рахуються :) Тільки чисте, або як заправка до поживного сніданку.



Яйця

Весь вітамін D сконцентрований у жовтку. Тож яєчний скрембл або просто варене яйце у салаті з сьомгою хороший варіант корисного бранчу.

 

Гриби

У грибах вітаміну D не так багато: на 100 г шитаку 18 ME із 600 необхідних. Але бонус в тому, що, як і люди, гриби синтезують його під дією ультрафіолету. У результаті ви отримуєте той самий вітамін D2, який недовиробила шкіра у хмарний день.

 

Як завжди, є одне але: з їжею не все так ідеально: Світовий океан забруднений важкими металами і діоксином, через що страждає усе живе. За останніми даними та ж таки риба стає токсичною і є головним джерелом ртуті у наших організмах. Часто лікарі радять приймати вітамін D у капсулах.

 

Якщо ви помітили симптоми дефіциту

Алгоритм дій наступний:

  • за наявності симптомів запишіться до ендокринолога та здайте аналіз «25-гідроксівітамін D3». Він і покаже, чи достатньо ви отримуєте сонячного вітаміну;
  • якщо лікар помітить авітаміноз, він призначить необхідну дієту та добавки;
  • дотримуйтесь усіх рекомендацій фахівця і не займайтесь самолікуванням: не купуйте вітаміни у капсулах самостійно. Навіть, якщо так робить донька маминої подруги.

 

Важливо :)

Не забувайте, що головний секрет краси і здоров’я любов до себе. Свідомо ставтеся до догляду, живіть у гармонії і ніякі дефіцити вам не страшні

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована
Саша
Завантаження...
Я принимаю Витагамму Д3. Хороший немецкий препарат, с помощью которого я избавилась от сильного дефицита витамина д. На себе почувствовала, что иммунитет стал крепче, т.к. перестала болеть орви.
Администратор Prostor
Завантаження...
Саша, Дякуємо за відгук!?
Людмила
Завантаження...
Добрий день! Дякую за статтю. Більше більше дізналася про вітамін D. Під час коронавірусу приймала Омега D3. Відчула позитивний результат. Ще читала на https://save24.me/insurance , про користь цього вітаміну для дітей.
Администратор Prostor
Завантаження...
Людмила, Дякуємо за відгук!?