Безкоштовна доставка в точки видачі!

У чому користь: куркума

У чому користь: куркума
Завантаження... 277 переглядів 3 хвилин читання
У чому користь: куркума

Вже нікого не здивуєш суперфудами, які приносять велику користь нашому організму та шкірі. А от спеції використовуються не так активно. Поговоримо про індійський імбир, куркуму – спецію, яка має антисептичні, антиоксидантні та протизапальні властивості.


Корисні властивості куркуми

Куркума, яка має наукову назву Curcuma longa, є рослиною з родини імбирних і відома своїм яскраво-жовтим кольором. Вона століттями використовується в кулінарії та медицині, але про її корисні властивості говорити назагал почали не так давно.

Проведені дослідження підтверджують користь цієї спеції для організму людини. Розглянемо детальніше.

Антисептичні властивості

Куркумін, головний активний компонент куркуми, має потужні антизапальні властивості. Він може зменшувати рівень запалення в організмі, допомагає боротися з різними захворюваннями, такими як артрит, запальні захворювання кишківника та інші.

Антиоксидантні властивості

Куркумін визнано потужним антиоксидантом, який бореться з вільними радикалами в організмі, зменшує окислювальний стрес та запобігає пошкодженню клітин.

Підтримка серцево-судинної системи

Окремі дослідження показують, що куркумін покращує функцію ендотелію (внутрішньої оболонки судин кровообігу), знижує рівень показників запальних маркерів та зменшує ризик розвитку серцевих захворювань.

Протиракові властивості

Велика частина досліджень присвячена вивченню протиракових властивостей куркуми. Виявляється, куркумін може сповільнювати ріст ракових клітин та зменшує ризик розвитку деяких видів раку.

Покращення когнітивних функцій

Куркумін покращує функції мозку та захищає мозок від психічного старіння. Він також допомагає зменшити ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Підтримує здоров'я шкіри

Куркума має протизапальні, антибактеріальні та антиоксидантні властивості, які можуть зберегти молодість шкіри та зменшити акне чи запалення.  


Безпечна добова доза куркуми та протипоказання

Добова доза куркуми може варіюватися залежно від віку, статі, загального стану здоров'я та індивідуальних особливостей організму. Однак існують загальні рекомендації щодо безпечного вживання куркуми.

Добова доза куркуми для дорослих становить приблизно 1,5-3 грами куркуміну, який є основним активним компонентом куркуми. Це приблизно відповідає 1/2 чайної ложки спеції на день.

Загалом куркума є безпечною, але людям з певними захворювання, такими як хвороби печінки, жовчного міхура, камені в нирках, слід утримуватися від вживання куркуми.

Не рекомендується споживати куркуму також вагітним та жінкам в лактаційний період.


Вода з куркумою

Вода з куркумою є дуже популярним напоєм, який має багато корисних властивостей для організму. Це й антиоксидантні, і протизапальні, і підтримка шлунково-кишкового тракту.

Для приготування води з куркумою, потрібно додати 1/2 чайної ложки куркуми в склянку теплої або гарячої води. Можна також додати трохи меду або лимонного соку для покращення смаку та додаткових корисних властивостей.

Рекомендується пити воду з куркумою щодня, вранці на голодний шлунок або за кілька годин до сну. Це допоможе підтримувати протизапальні та антиоксидантні властивості куркуми протягом дня.

Важливо дотримуватись рекомендованої щоденної дози куркуми, оскільки надмірне споживання може бути важким для шлунково-кишкового тракту та спричинити неприємні відчуття.

Рекомендуємо починати з невеликої кількість води з куркумою, щоб простежити реакцію організму.  


Куркума в косметиці

Куркума в різних формах активно використовується як інгредієнт в косметичних засобах. 

Порошок куркуми

Порошок куркуми може бути доданий до складу масок для обличчя, пілінгів або засобів для очищення шкіри. Він зберігає всі корисні властивості та позитивно впливає на стан шкіри.

Екстракт куркуми

Екстракт зазвичай додають до серумів, кремів або тоніків для обличчя. Екстракт містить в собі куркумін, і може бути більш концентрованим, ніж порошок.

Олія куркуми

Олію куркуми теж використовують як інгредієнт косметичних засобів. Її додають до кремів та масок. У її складі містяться активні речовини, які проникають в глибокі шари шкіри, забезпечуючи інтенсивний догляд та живлення.

 

Користь для шкіри

Куркумін, основний активний компонент куркуми, має сильні протизапальні властивості. Тому косметичні засоби з куркумою знімають запалення шкіри, зокрема при акне та різних видах дерматитів.

Куркума в косметиці також зберігає антибактеріальні властивості, що допомагає боротися з бактеріями, які призводять до появи акне та інших захворювань шкіри. Крім того, куркума сприяє загоєнню ран та знімає подразнення. 

Куркумін допомагає вирівняти тон шкіри та зменшити появу пігментації в зоні обличчя.

У формі порошку куркуму також використовують як ексфоліант. Він допомагає видалити відмерлі клітини шкіри та покращити її текстуру.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована