Безкоштовна доставка в точки видачі!

Питання дня: що таке корисні перекуси?

Питання дня: що таке корисні перекуси?
Завантаження... 1978 переглядів 3 хвилин читання
Питання дня: що таке корисні перекуси?

Здоровий раціон без перекусів неможливий. Вони допомагають нам залишатися в тонусі між основними прийманнями їжі. Під час вибору перекусу важливо, щоб він не перевантажував шлунок та мав достатню кількість поживних речовин.

На полицях супермаркетів можна побачити вже готові варіанти перекусів, але вони не завжди є по-справжньому корисними. Значний вміст цукру, солі, надто низька кількість корисних речовин дають нашому організму відчуття задоволення від споживання продукту і посилюють бажання їсти ще більше. Тому потрібно навчитися правильно планувати та підбирати перекус. Адже основна його функція – дати енергію, а не відкладатися у вигляді жиру.

 

Навіщо робити перекуси

Проміжок між сніданком, обідом та вечерею досить великий. Думаємо, ти відчувала хоча б раз голод ще задовго до обіду. Чи приносить це користь твоєму організму? Ні, відчуття голоду – це стрес для організму. Тому перекуси мають бути обов’язковими. Правильні перекуси приносять ще й багато користі:

  • Попередження стресових станів;
  • Стабільний рівень цукру в крові;
  • Підтримка обміну речовин на одному рівні;
  • Відчуття ситості та енергійності протягом всього дня;
  • Забезпечення організму необхідною кількістю калорій, білків, вуглеводів та жирів;
  • Відсутність переїдань, а відповідно зайвої ваги;
  • Відсутність нічного голоду та бажання з'їсти щось смачненьке на ніч.

 

Найкращий час для перекусу

Нутриціологи та дієтологи радять стабільно мати 2 перекуси. Перший – між сніданком та обідом (другий сніданок), другий – між обідом та вечерею (перед вечерею).

Розрив між основним прийманням їжі та перекусом має становити 3 години. Оптимальною для першого перекусу є 11.00 година. Для другого перекусу фахівці рекомендують вибрати час з 16.00 до 17.00 години.

Порція перекусу має бути на половину менша від об’єму основної їжі. Також важливо не забувати про добову норму води.

 

ТОП-7 смачних та корисних перекусів

Рекомендуємо звернути увагу на добірку здорових та корисних перекусів, які втамують голод, збережуть здоров’я та стрункість твого тіла:

1. Горіхи та сухофрукти

Горіхи у своєму складі містять багато жирних кислот, яких потребує наш організм. Наприклад, волоський горіх містить найбільшу кількість омега-3.

У сушених фруктах зберігаються всі вітаміни та мінерали (вітаміни групи B, вітамін А, калій, фосфор, магній). Сухофрукти також багаті на вуглеводи та клітковину. Поєднання горіхів із сухофруктами позбавить тебе відчуття голоду надовго та поповнить запаси корисних компонентів. Рекомендована разова порція: 7-10 горіхів та сушених фруктів.

2. Фрукти та ягоди

У складі фруктів та ягід міститься велика кількість вітамінів та глюкози. Тому навіть у невеликій кількості вони заряджають енергією. Краще для перекусів вибирати сезонні фрукти або цитрусові. У останніх найменша кількість вуглеводів. Можеш варіювати вживання окремих фруктів та фруктових салатів. Це не тільки корисно, а ще й надзвичайно смачно. До речі, доведено, що вживання фруктів піднімає настрій.

3. Овочі

Ще одним джерелом вітамінів та мінералів є овочі. Вони містять велику кількість необхідних компонентів та заряджають енергією. Їсти їх можна як сирими, так і печеними чи тушкованими. Можна вживати окремо або поєднувати з йогуртом чи соусами.

4. Йогурт

Йогурт є джерелом мінералів та вітамінів. Цей продукт нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, тому його рекомендовано їсти абсолютно всім. Пробіотики позитивно впливають на кишкову флору, а ще, він надовго втамовує голод. Краще вибирати натуральний продукт без цукру та штучних підсолоджувачів. Можна власноруч додати фрукти чи ягоди й зробити продукт більш смачним та багатим на вітаміни.

5. Сир

Коли говоримо про сир, то маємо на увазі кисломолочний та всі види твердих сирів. В них містяться білки, жири, вітаміни А та В12, кальцій.

Вживання сиру покращує роботу ШКТ, зміцнює нервову систему, забезпечує здоровий сон та підвищує імунітет.

6. Варене яйце

Варене яйце – один з найкорисніших та найпростіших перекусів під час схуднення. Цей продукт містить омега-3, білок, вітамін D та В12. Особливість яйця в тому, що воно одночасно дає відчуття ситості та спалює жирові відкладення.

7.Червона риба

Червона риба – джерело жирних кислот омега-3 та білка. Тому обов’язково доповнюй нею раціон своїх перекусів. Вона надовго позбавляє від голоду та приносить неабияку користь.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована