Безкоштовна доставка в точки видачі!

Дрібний шрифт: Що всередині зубної пасти

Дрібний шрифт: Що всередині зубної пасти
Завантаження... 833 перегляди 4 хвилин читання
Дрібний шрифт: Що всередині зубної пасти

Ми готові посперечатись на будь-що — вам як мінімум раз в житті було цікаво дізнатись, чому після чищення зубів їжа та напої здаються зовсім іншими на смак. А ви задумувались, чи є така реакція організму на пасту нормальною?

Не зовсім. І щоб зрозуміти чому, сьогодні ми розповімо все про те, що і навіщо знаходиться у складі сучасних зубних паст.


З чого складається зубна паста?

Більшість засобів на ринку у своїй основі має такі речовини:

  • абразивні
  • емульгатори
  • вологоутримувачі
  • піноутворювачі
  • консерванти
  • смако-ароматичні та фарбники

Знаємо, звучить не дуже надихаюче, але не все так страшно. Зараз ми пройдемось по списку, пояснимо їхнє призначення і розповімо, яких краще уникати.

Абразивні речовини

Найпростіший приклад абразивної речовини — крейда. Абразивний означає подрібнений або стертий у порошок. Це саме та речовина у складі пасти, яка чистить і полірує зуби. Будь-яка сучасна паста приблизно на 40% складається лише з абразивних матеріалів.
Крейда недарма стала прикладом. Це один із перших матеріалів, який почали використовувати для чищення зубів, і його досі можна знайти в зубній пасті під назвою Calcium Carbonate.
Але крейда — не найкращий варіант. Вона надто грубо діє і може залишати подряпини на емалі або стирати шийку зуба. Зазвичай крейда використовується у найдешевших пастах, причому чим дешевше, тим крупнішого вона млива.
Окрім крейди грубими також вважаються: бікарбонат натрію (Sodium Bicarbonate), дикальцій фосфат (Dicalcium Phosphate) і хлорид натрію (Sodium Chloride). Більшість із них використовується у відбілюючих пастах. Не можна сказати, що їх точно потрібно уникати, але краще порадьтеся зі своїм лікарем.
Оптимальний варіант — діоксид кремнію (Silica або Hydrated Silica). Його головна перевага у тому, що він не пошкоджує емаль зубів, хоча й полірує її не гірше, ніж інші абразиви.


Емульгатори

Зубна паста, як і майже вся косметика, готується на основі води. Але деякі речовини, наприклад соняшникова олія, не розчиняються у воді. Тоді на допомогу приходить емульгатор — особлива речовина, яка може змішати те, що неможна.
Найчастіше вам будуть зустрічатись ксантанова камедь (Xanthan Gum) і різні поліетиленгліколі (їхні види позначають абревіатурою PEG і цифрою через дефіс).
Ксантанова камедь — емульгатор рослинного походження. Вона абсолютно безпечна і нетоксична для організму. А ось із PEG-ами ситуація спірна. З однієї сторони, це синтетична речовина, і процес її синтезу не екологічний. З іншої, немає доказів особливої шкоди для організму.
Це стосується і більш рідкісного синтетичного емульгатора — карбомера (Carbomer). Пеги і карбомер відносять до «умовно» небезпечних речовин. Боятись їх не потрібно, але завжди можна знайти хорошу пасту із ксантановою камедю.


Вологоутримуючі компоненти

Тут все достатньо просто. Їх додають у пасту, щоб сповільнити її висихання. Дві найпопулярніші речовини: гліцерин (Glycerol) і сорбіт (Sorbitol).

Гліцерин — неоднозначний. Він часто виробляється із натуральних компонентів і здійснює легкий антибактеріальний ефект, але покриває зуби плівкою, яка перешкоджає відновленню емалі. Сорбіт — це абсолютно нешкідливий вуглевод, який гарно виконує свою функцію і, більше того, додатково попереджує карієс та підсолоджує пасту. Очевидно, що краще купляти пасту із сорбітом.

Піноутворюючі речовини

А ось ми і підійшли до того, про що говорили на самому початку — зміну смаку після чищення зубів. У всьому винні дві найпопулярніші піноутворюючі речовини на ринку —
лаурилсульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate – SLS) і лауретсульфат натрію (Sodium Laureth Sulfate – SLES).
Але крім того, що через них ви не можете насолодитись сніданком, є проблеми і серйозніші. Вони висушують слизову оболонку рота, підвищують ризик виникнення алергічних реакцій і стоматитів — невеличких язв у ротовій порожнині. Причому на цьому їхня шкода не закінчується. Вони також потоншують емаль і підвищують чутливість ясен до алергенів.
Чому ж їх застосовують? Тому що вони найдешевші у виробництві. Обов’язково уникайте цих речовин. І будьте обережні, тому що іноді SLS маскують під його органічним аналогом — Sodium Coco Sulfate. Але проблема у тому, що від природного походження сенс не змінюється.


Консерванти

З консервантами все дуже неоднозначно. З одного боку, вони просто необхідні у будь-якому засобі, яким ми плануємо користуватись довгий час. З іншого, ставлення до більшості з них вкрай негативне. Давайте домовимось так — бензоат натрію (Sodium Benzoate) ми уникаємо, а от щодо парабенів варто поговорити окремо.
Останнім часом разом із трендом на еко, багато речовин, які раніше широко використовувались, починають активно вважатись поганими. Під обстріл потрапили і парабени. Але якщо покопатись, то виявиться, що аргументація їхньої шкоди будується на сумнівних дослідженнях початку 2000-х, деякі із яких були потім спростовані тими ж дослідниками.
Якщо говорити про зубні пасти, то найчастіше рекомендують уникати метилпарабен (Methylparaben) і пропилпарабен (Propylparaben). Ми не можемо стверджувати, що вони абсолютно безпечні, але закликаємо фільтрувати інформацію і не піддаватись паніці з приводу шкоди тих чи інших речовин. І пам’ятайте, що навіть натуральні консерванти також можуть бути алергенними та небезпечними.


Смако-ароматичні речовини та фарбники

А ось із фарбниками все однозначно — вони не потрібні. Якщо за естетичними причинами не згодні, то хоча б уникайте синтетичних фарбників. Вони можуть викликати алергічні реакції і запалення слизової шлунку. Особливо це важливо при виборі дитячої пасти, тому що діти часто її їдять.
Найнебезпечніший фарбник — блакитний. Знайти його у складі можна по коду
CI 42090. У всіх інших фарбників будуть змінюватись лише цифри.
Ароматизатори бувають і синтетичними, і натуральними. Другі звичайно ж безпечні. Це можуть бути ефірні олії, трави та ін. Але якщо у складі пасти є слово Aroma — це не наш варіант. Aroma — загальне маркування для різних синтетичних ароматизаторів, які є потенційно канцерогенними і можуть викликати алергічні реакції.
Ще є популярний ароматизатор — Д-лімонен (D-Limonene). Його можна віднести до розряду умовно небезпечних. Краще б його не було, але боятись не варто.

 

Всі зубні пасти на prostor.ua

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована
Людмила Дьолог
Завантаження...
Привіт! Дякую за статтю, адже дійно цікаво які фактори впливають на підбір пасти. Особисто для себе обрала зубні пасти Marvis. Замовляю тут https://barbercompany.com Ціни адекватні, ну а якістю я думаю ви будете задоволенні)))