Безкоштовна доставка в точки видачі!

Дрібний шрифт: засоби для прання

Дрібний шрифт: засоби для прання
Завантаження... 30 переглядів 3 хвилин читання
Дрібний шрифт: засоби для прання

Пральні порошки, гелі, капсули… Чим вони відрізняються та що краще?

 

Звісно ж, певні відмінності є, але загалом усі ці засоби призначені для видалення плям. Тому те, що в них схожий склад, нікого не дивує. Зазирнемо, що там?

 

ПАР або поверхнево-активні речовини

Їхня кількість у пральних засобах коливається від 20% (у звичайних порошках) до 50% (здебільшого у рідких засобах).

Під час прання вода не може проникнути всередину плями і просто збирається на поверхні, оточуючи її з усіх сторін. ПАР дозволяють воді просочитися у тканину та ослабити контакт забруднення з волокнами. Після розщеплення вони утримують бруд, не дозволяючи йому знову причепитися до тканини. ПАР найактивніше діють, коли температура води 60 градусів.

ПАР — найдорожчий компонент у складі засобу. Але, чим менше його, тим гірший результат прання.

 

Фосфати

Працюють у парі з ПАР. Вони розщеплюють солі у воді, роблячи її менш жорсткою. А це підсилює дію ПАР. Адже чим м’якша вода, тим менше утворюється накипу та вапняної піни. Від цього ефективність прального засобу вища, а його витрати менші.

Зараз людство все частіше відмовляється від фосфатів на користь інших дорожчих речовин. Адже вода з фосфатами потрапляє у стічні води, які потрапляють у ґрунти, а звідти прямо у нашу їжу.

Певний час їх намагалися замінити на цеоліти, що не розчиняються у воді та не проникають у ґрунт. Проте вони скупчувалися на одязі, що робило його грубим та неприємним на дотик. І якщо дорослі ще можуть свідомо змиритися з таким станом речей, то для дитячого прання такі засоби точно не підходять.

 

Відбілювачі

Повертають білизну речам. Бувають хімічні та оптичні.

Хімічне відбілювання — це руйнування кольорових забруднень, в основному, рослинного походження (вино, чай, кава, трава), за допомогою хлоровмісних речовин чи перекису.

Хлорний відбілювач достатньо агресивний. Тому алергікам краще вибирати більш м’які засоби з киснем. Їх же часто підписують як «активний кисень».

Оптичні відбілювачі — це світловідбивальні часточки, що осідають на тканині. Вони створюють таку оптичну ілюзію й тому тобі здається, що річ стала білосніжною. Проте вони не повинні входити до складу дитячих засобів для прання. Адже ці часточки не вимиваються з речей і можуть спричиняти подразнення. Вони є достатньо дешевим матеріалом, тому у будь-якому засобі для прання їх буде вдосталь.

 

Ензими

Так зазвичай позначають ферменти, які дозволяють позбутися складних забруднень. Це біологічно-активні речовини, що розщеплюють білки та видаляють біологічні забруднення (наприклад, яйця, кров, какао, молоко, вино тощо).

Проблема в тому, що їх існує декілька видів та кожен з них виконує різні функції. Дуже важко вгадати, чим саме ти забрудниш свою улюблену футболку цього разу. Саме через це деякі засоби краще видаляють плями від вина, а інші від крові.

 

Ароматизатори

Дарують приємний та свіжий аромат білизні.

 

Пом’якшувачі

Зазвичай це ланолін, що попереджує деформацію одягу та зберігає його форму. Особливо необхідні для прання делікатних тканин (мереживо, батист, трикотаж, мікрофібра тощо).

 

Стабілізатори піни

Використовуються для запобігання утворення піни у засобах для машинного прання. І, навпаки, для посилення піноутворення у засобах для ручного прання.

 

Полімери

Також здатні утримувати забруднення від осідання на речах. Але їхнє основне завдання — захист від линяння. Але стовідсоткової гарантії вони, звісно ж, не дають. Тому, якщо точно не знаєш, чи линяє річ — краще прати її окремо.

Коментар
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована